Rolovana piletina

rolovana piletina sa maslinama

Piletinu na ovaj način pripremam u svečanim prilikama i već je dugo specijalitet na našoj trpezi. Nešto drugačije od klasičnog rolovanog pileta, meso umotano u kore za pitu, a dozvoljava različite varijacije i igranje sa ukusima.

Ima li neko da ne voli pečeno pile?

Rolovana piletina
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Štampanje recepta
  Servings Prep Time
  4-6 osoba 30 min
  Cook Time
  1,5 h
  Servings Prep Time
  4-6 osoba 30 min
  Cook Time
  1,5 h
  Rolovana piletina
  Votes: 0
  Rating: 0
  You:
  Rate this recipe!
  Štampanje recepta
   Servings Prep Time
   4-6 osoba 30 min
   Cook Time
   1,5 h
   Servings Prep Time
   4-6 osoba 30 min
   Cook Time
   1,5 h
   Ingredients
   • 1 pile težine 2-3 kg (možete ga zameniti belim mesom ili karabatacima)
   • 0,5 pakovanja kora za pitu (4-5 listova)
   • 1 jaje
   • 200 ml ulja
   • 100 g maslina
   • 1 kašika senfa
   • 1 kašika soli
   • 1 kašičica bibera
   Servings: osoba
   Units:
   Instructions
   1. Celom piletu izvadimo kosti i skinemo kožu. Umesto ovoga možete koristiti karabatake i pileća prsa, ali isto trebate odstraniti kosti i kožu. Ovako obrađeno meso mestimično izlupajte kako bi bilo podjednake debljine, a krupnije komade (grudi) ako je potrebno horizontalno rasecite.
   2. Meso začinite solju i biberom.
   3. Jaje "izlupajte" viljuskom u tanjiru, samo toliko da se može razmazati četkicom.
   4. Kore pripremite na sledeći način: prvu koru raširite na radnu površinu i poprskajte uljem. Preko nje stavite sledeću i nju premažite jajetom. Preklopite narednom i premažite jajetom. Poslednja kora se maže samo uljem.
   5. Ovako pripremljeno testo prekrijte mesom u podjednakom sloju. Namažite senfom i pobacajte po njemu masline. Možete dodati i listiće šampinjona, kačkavalj ili neki egzotičan začin.
   6. Ovaj "pravougaonik" smotajte u čvrst rolat, premažite uljem i smestite u podmazanu užu tepsiju. Zahvaljujuči korama lako se mota, a jufka bude podjednake debljine, Nakon pečenja se ne raspada.
   7. Ako imate dovoljno mesa, od jednog pakovanja kora napravite dva rolata. Ne smeta ako stavite više testa, kore se slepe u tanji sloj, a njihova uloga je da čvrsto drže meso savijeno u roladu. Za svaki rolat dovoljno vam je jedno jaje, ono samo ima ulogu da slepi kore.
   8. Pileću kožicu koju sam skinula sa mesa ja "raširim" po površini rolata, ali nije neophodno. I bez toga će biti rumeno i hrskavo.
   9. Pecite na 220 stepeni sat vremena pokriveno folijom ili papirom za pečenje, a zatim odstranite iz tepsije tečnost koju je pustilo pečenje, pa otkriveno pecite još 20-ak minuta, da porumeni.
   10. Kad je rolovana piletina gotova ostavite da se prohladi, pa tek onda secite. Servirajte uz salatu ili neki ukusni umak. Ovaj rolat može da se služi hladan i nekoliko dana, idealno za praznike.
    pečeni rolat od piletine u gotovim korama
   Share this Recipe
    

   Radmila Vejin

   Pogledaj sve tekstove ovoga autora