Rolovana piletina
Servings Prep Time
4-6osoba 30min
Cook Time
1,5h
Servings Prep Time
4-6osoba 30min
Cook Time
1,5h
Ingredients
 • 1 piletežine 2-3 kg (možete ga zameniti belim mesom ili karabatacima)
 • 0,5pakovanja kora za pitu(4-5 listova)
 • 1 jaje
 • 200ml ulja
 • 100g maslina
 • 1kašika senfa
 • 1kašika soli
 • 1kašičica bibera
Instructions
 1. Celom piletu izvadimo kosti i skinemo kožu. Umesto ovoga možete koristiti karabatake i pileća prsa, ali isto trebate odstraniti kosti i kožu. Ovako obrađeno meso mestimično izlupajte kako bi bilo podjednake debljine, a krupnije komade (grudi) ako je potrebno horizontalno rasecite.
 2. Meso začinite solju i biberom.
 3. Jaje "izlupajte" viljuskom u tanjiru, samo toliko da se može razmazati četkicom.
 4. Kore pripremite na sledeći način: prvu koru raširite na radnu površinu i poprskajte uljem. Preko nje stavite sledeću i nju premažite jajetom. Preklopite narednom i premažite jajetom. Poslednja kora se maže samo uljem.
 5. Ovako pripremljeno testo prekrijte mesom u podjednakom sloju. Namažite senfom i pobacajte po njemu masline. Možete dodati i listiće šampinjona, kačkavalj ili neki egzotičan začin.
 6. Ovaj "pravougaonik" smotajte u čvrst rolat, premažite uljem i smestite u podmazanu užu tepsiju. Zahvaljujuči korama lako se mota, a jufka bude podjednake debljine, Nakon pečenja se ne raspada.
 7. Ako imate dovoljno mesa, od jednog pakovanja kora napravite dva rolata. Ne smeta ako stavite više testa, kore se slepe u tanji sloj, a njihova uloga je da čvrsto drže meso savijeno u roladu. Za svaki rolat dovoljno vam je jedno jaje, ono samo ima ulogu da slepi kore.
 8. Pileću kožicu koju sam skinula sa mesa ja "raširim" po površini rolata, ali nije neophodno. I bez toga će biti rumeno i hrskavo.
 9. Pecite na 220 stepeni sat vremena pokriveno folijom ili papirom za pečenje, a zatim odstranite iz tepsije tečnost koju je pustilo pečenje, pa otkriveno pecite još 20-ak minuta, da porumeni.
 10. Kad je rolovana piletina gotova ostavite da se prohladi, pa tek onda secite. Servirajte uz salatu ili neki ukusni umak. Ovaj rolat može da se služi hladan i nekoliko dana, idealno za praznike.