Krompir

Jedna od veoma zahvalnih namirnica zbog mnogo načina na koji se može pripremiti je krompir. Pored velikog broja načina na koji se sprema, dodatna pozitivna stavka je što se dobro slaže i sa drugim namirnicama koje koristimo u kuhinji.

Njegova proizvodnja je relativno jednostavna i dosta se proizvodi kod nas. To utiče na veću ponudu i manju cenu. Na kraju kad se svemu tome doda mogućnost da se može i kod kuće čuvati duži vremenski period jasno je zašto je toliko popularan.

Međutim prilikom kupovine treba biti i oprezan, može se desiti na primer da se naiđe na promrzle krtole. One izgledaju normalno, međutim brzo dolazi do njihovog propadanja. Takođe i izbegavajte i one sa sitnim oštećenjima, jer se ona brzo prošire.

Sorte krompira

Osnovna podela krompira je po boji ljuske. Na taj način ih delimo na bele, žute i crvene. Drugi način podele sorti krompira je prema vremenu sazrevanja. U tom slučaju imamo rani, srednji i kasni.

Bele sorte krompira (Adora, Rodeo, Morene, Brajt) koristimo za izradu pire krompira, kuvanih kockica od krompira ili celih krompira, pripremu salata od krompira, hleba od krompira…

Žute sorte krompira (Jerla, Agria, Triplo, Kenebec) se koriste u pripreme raznih čorbi od krompira, paprikaša, variva od povrća,…

krompir beli

slika sa pixabay.com

Crvene sorte krompira (Kleopatra, Kondor, Dezire) koristimo za pečenje i prženje.

Rane sorte korompira su dele na veoma rane sorte kod kojih je dužina vegetacije 60-70 dana (Jerla, Dragačevka,Rivijera) i rane sorte dužine vegetacije 70-90 dana (Kleopatra, Karera).
Srednje sorte se dele na srednje-rane kod kojih je dužina vegetacije 90-120 dana (Arnova, Jelica, Atlantik) i srednje-kasne kod kojih je vegetacija 120-135 dana (Kenebec, Kondor, Fabula, Frisia).

Kasne sorte su podeljene na kasne sorte dužina vegetacije 135-150 dana (Desiree, Agria, Morene) i veoma kasne sorte vegetacije preko 150 dana (Burbanc, Ruset)

Postoje i posebne sorte koje su za namenski uzgoj. Saturna i Atlantik se uzgajaju za proizvodnju čipsa a Ruuset burbanc, Inovator i Felsina su sorte krompira pogodne za pomfrit.

Karakteristike krompira

Ovo povrće je pravi mali rudnik minerala (sadrži 22 minerala od kojih je najzastupljeniji kalijum zatim gvožđe i magnezijum, kalcijum, fosfor, bakar, mangan, cink, molibden). Oljušten krompir veoma brzo oksidira, to se može sprečiti ako se posoli.

U krompiru je najviše zastupljen vitamin C i grupa B vitamina, zatim vitamin A vitamin F. Iako ima najviše vitamina C on se značajno gubi prilikom pripreme. Polovina se gubi ako se kuva ili peče neoljušten a ako je oljušten i iseckan vitamin C se potpuno gubi.

Celuloza je takođe zastupljena u krompiru kao i proteini viskog kvaliteta, ugljeni hidratiu obliku šećera.

Sirovi krompir sadrži niz kiselina poput jabučne, limunske i vinske. Pored toga sadrži 75% vode, 20% skroba,  2% belančevina,1 %celuloze, 0,1% masti. Ako se uporedi sa testom ima duplo manje kalorija. Jedan krompir ima više vlakana od dva parčeta integralnoh hleba.

Kuvani krompir

Prilikom kuvanja krompira mogućnosti su neverovatne. Jednostavan način kuvanja kao i to uz šta sve može da se služi su dovele do tog da se ova namirnica veoma često nađe na našem jelovniku.

U osnovi krompir se ređe nudi na našim stolovima samo skuvan, kao zamena za hleb. Veoma često je on sastojak čorbi i paprikaša, a drugi način služenja jeste pire-krompir.

kuvani krompir

izvor – pixabay.com

Kuvane kockice krompira se češće koriste u našoj kuhinji nego ceo. U zavisnosti šta se sprema određuju se veličine kockica. Jela o blitve i krompira se spremaju uz jela od ribe, tad slobodno dodajte soli i bibera da se bolje oseti ova kombinacija. Ruska salata ne može da se pripreme bez kockica kuvanog krompira. Bareni se sprema i kao salata, prilikom pripreme treba pažnju obratiti da se ne prekuva.

Kockice kuvanog krompira mogu se pomešati sa drugim povrćem tako da budu prilog. Takođe u sosevima će bareni krompir da bude ukusan. Nakon barenja on se može zapeći i u rerni, na ovaj način će biti lakše i brže pripremljen.

Pečeni krompir

Pečeni krompiri se spremaju na dosta načina. Mladi pečeni krompir ima 99 kalorija u sto grama, 146 kalorija u 100 grama ima pečeni. Pomfrit ima 220 kalorija u 100 grama.

Poput visibabe koja je vesnik proleća tako su isto i mladi krompirići. Moguće ih je nabaviti i tokom cele godine ali onaj iz naše bašte ili kupljen kod baka na pijaci je onaj pravi. Prilikom guljenja mladog krompira moguće je koristiti rukavice da prsti na rukama nebi pocrneli. Ako je baš mlad može se ispeći sa korom ili kupiti oguljene mlade krompire.

Sprema se uglavnom na dva načina. Pečenjem u ulju ili masti u tiganju. Priprema u rerni omogućuje dodatak belog luka, ruzmarina ili nekog drugog začina koji volite. Ako se u tepsiju postavi papir za pečenje olakšaće se njeno pranje.

Priprema krompira u tepsiji otvara mnoge mogućnosti. Musaka, sa povrćem ,mesom, u pekaču, vrećici za pečenje, predhodno obaren, ceo ili presečen na polovine neoguljen, mogućnosti su velike.

Krompir se može nakon što se oguli posoliti da pusti vodu. U zavisnosti od toga sa čim se priprema on se seče na kolutove, zaseca do pola, seče na štapiće ili ostavlja se ceo.

Pire krompir

Ovaj način pripremanja je u osnovni jednostavan, usitni se (ispasira) kuvani krompir. Možete međutim da ga obogatite uz druge sastojke ili jednostavno tako poslužite uz glavno jelo.

meso sa pire krompirom

izvor – pixabay.com

Osnova je da se krtole skuvaju tako da viljuška lako prolazi kroz njih. Potom se usitne sečenjem na manje kocke i potom se ispasira. Tom prilikom se doda malo margarina za kolače ili putera i jako malo mleka. Kad se izmeša gotov je, a dobra opcija je što postoji dosta sitnih varijacija koje nude raznovrsnost.

Dalje je sve proizvoljno, pire krompir sa mlekom ili bez njega, dodavanje putera ili margarina,  sa pavlakom ili jogurtom, pire-krompir sa spanaćem ili drugim povrćem. Kao što se pire krompir slaže uz pečenje, sarmu, ćufte ili neko drugo jelo tako isto ima soseva koji se tom prilikom prave poput sosa od višanja, mirođije i sl. koji upotpunjuju jelo.

Čorbe

Čorbe od krompira ili sa dodatkom krompira su jako ukusne. Da li će čorba biti obična ili ako se izradi mikserom dobiće se krem čorba zavisi od tog šta volite i kakvu čorbu pripremate.

Osnova je krompir a može se dodati meso, razno povrće ili pečurke. Razni paprikaši se takođe spremaju sa krompirom, čak i kad on nije glavni sastojak ubaci se jedan ili dva da obogate ukus.

Jedan od trikova jeste da se krompir malo proprži pre da bi dobio specifičan miris, nema potrebe da on porumeni. Nakon toga se koristi prilikom pripremanja čorbe.

Preporuka – Krompir čorba

Pomfrit

Ovo je jedna od novotarija, određeni broj ljudi ga ni nesmatra ozbiljnim prilogom. Međutim kako je veoma popularan kod mlađih generacija, jasno da će mu prisutnost u kuhinji se samo povećavati.

Zbog oblika predstavlja problem (nije problem, više je dosadno) da se ručno naseče dovoljno za ozbiljan ručak. Bar bez pravog alata.

Pomfrit je moguće kupiti isečen i polupržen što olakšava pripremu. Dimenzije mogu biti različite i od tog zavisi dužina pripreme.

Pre početka pečenja pomfrita je potrebno da se ulje dobro zagreje. U marketima je moguće nabaviti spiralni, talasasti ili ravni pomfrit.

pomfrit od krompira

preuzeto sa pixabay.com

Ako se pomfrit sprema kod kuće sprema od krompira potrebno je isečen krompir blanširati ocediti dobro od vode i zatim peći u dubokom ulju. Nakon pečenja se posoli prema želji.

Pomfrit bez kapi ulja je moguće napraviti ako se ispeče u dobro zagrejanoj rerni. Na ovaj način se može odmah posoliti ali i dodati začini poput origana, bosiljka, čili paprike ili nekog drugog koji volite.

Veoma je popularan uz roštilje ili pečenu ribu.

Čips

Tanke kolutiće krompira je moguće pripremiti kod kuće tako da budu ukusni čak i ukusniji od kupovnog čipsa. Krompir se nakon guljenja iseče na tanke kolutove.

Ovo se najjednostavnije obavlja ljuštilicom za povrće a zatim se ostavi na pamučnoj krpi sa se dobro isuši. Moguće ga je peći u dubokoj posudi sa dosta ulja ili u rerni. Nakon tog se dodaju začini po ukusu.

Postoji opcija kad se uz čips ponudi nekoliko činijica sa različitim sosevima. Na taj način svako može da obogati ukus krompirovog čipsa prema svojoj želji.

Instant krompir

Priprema pire krompira od instant krompira je krajnje jednostavno. To je dehidriran krompir koji se pripremi za nekoliko minuta. Moguće ga je pripremiti sa mlekom ali i bez mleka tako da se dobije posni obrok. U njega kao u redovan pire krompir je moguće dodati spanać, blitvu ili druge sastojke.

Instant krompir se koristi i u izradi knedli sa šljivama. Moguće ga je dodavati čorbama da se zgusnu.

Postoji dosta primedbi na njegov ukus i miris, zbog načina pripreme se prilično razlikuje od redovnog. Međutim usled bržeg tempa života i manjka vremena u poslednje vreme se instant krompir više traži nego pre.

Nikola Vejin

Pogledaj sve tekstove ovoga autora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.