Lovorov list

Začinsko bilje svojim aromom daje jelu posebnost koju prilagodjavamo svom ukusu. Veliki je izbor aromatičnog bilja uz čiju pomoc menjamo ukus, miris i boju jela. Lovorov list, poznat i kao lorber, je jedan od začina koji je rado koristimo u kuvanju a razlog je raznovrsnost jela kojima daje nezamenljiv ukus.

Lovorov list je ovalan i kožast, tamno zelene boje, raste na žbunu ili drvetu visine od 2 do 15 metara. Svež list lorbera je gorak a sušenjem se gorčina znatno smanjuje a aroma se pojačava. U većini slučajeva se koristi ceo sušeni list a mleveni list se retko koristi sam, uglavnom je u sastavu mešavina začina.

Lovorov list nakon kratkog sušenja bez izlaganja suncu treba da ima maslinasto zelenu boju, izrazitog mirisa koji se jako oseti kad se list rascepi. Ukus je aromatičan i pomalo gorak.

Supe i čorbe

Lorberov list u supama doprinosi aromatičnijem ukusu. Vitamin A koji se nalazi u lorberu oslobadja se prilikom kuvanja što doprinosi boljem vidu, zaštiti i održavanju sluznice, smanjuje rizik od pojave raka plća i usne šupljine. U 100 g. ima 6.185 mg. vitamina A.

Pikantan ukus kod supe i  čorbe se postiže dodavanjem lovorovog lista tokom kuvanja. List se ne treba usitnjavati jer se ne jede a pre serviranja se vadi da neometa tok jela.

Naša tradicionalana kuhinja u velikom delu podrazumeva korišćenje lovora kao začina. Tome je doprinelo lekovito svojstvo za koje se zna od davnina. Vitamin A, vitamin B i vitamin C koji se oslobadjaju iz njega prilikom priprema jela potvrdjuje priču naših baka da je supa zdrava.

začin lovor

izvor – pixabay.com

Jela od mesa

Prilikom pripreme lovorika daje prijatnu aromu  ali i ispušta enzim koji utiče na probavni sistem razgradjivanjem proteina. Zbog tog je neizostavan prilikom kuvanja jela od mesa ali i za mariniranje mesa.

Uz kuvanje jela od mesa treba pripaziti da se ne pretera sa količinom. Nepisano pravilo je da na kilogram mesa ide jedan list. Naravno svako meso traži poseban pristup pripremi i količini ali i sam naš ukus odredjuje količinu. Meso sa intezivnijim ukusom poput divljači i junetine dozvoljava i više od jednog lista.

Marinada za mesa od divljači ali ostala mesa je nezamisliva bez lorbera. Aroma će biti bolja ako se marinada na kratko prokuva a zatim celo meso umočimo u nju. Meso u marinadi treba da odstoji nekoliko sati a ako je u pitanju meso od divljači moze da prenoći to jest da bude u njoj 12 sati.

Riblja marinada će lepo uklopiti aromu lovorovog lista sa ostalim sastojcima kao i sa samom ribom. Intezivniju aromu će imati ako se na kratko stavi u toplu vodu a zatim u marinadu. Na taj način će se bolje osloboditi aroma. Takodje ako u marinadu ide ulje moguće je zagrejati ulje u koje se doda lovorika, ovo se radi unapred sa se ulje ohladi pre početka pripreme merinade.

Čaj

Čaj od lovorovog lista pomaže za smirivanje mučnine, nadutosti, grčeva kao i za poboljšanje probave. Magnezijum, mangan, gvoždje, cink, kalijum, selen, bakar, kalcijum su zastupljeni u lorbru što ga čini veoma zdravim.

Koristi se za pripremu mešavina od kojih se priprema čaj. Prilikom pripema čaja treba se pridržavati navedenih količina, vremne pripreme kao i temperature vode sa kojom se priprema.

Čaj je potrebno čuvati u tamnoj i dobro zatvorenoj tegli da ne gubi aromu. Posuda treba da je dalje od izvora toplote, svetlosti i vlage.

Ulje

Veliki je spektar primene ulja od lovora. Nekoliko vrsta ulja koje se mogu naći kod nas imaju različitu upotrebu. Lovorovo ulje sadrži vitamine A,B i C, kompleksa B6, riboflavin, folnu kiselinu kao i enzime koje sprečavaju nastanak kancera i pospešuju preradu proteina.

Eterično ulje koje se dobija od lovorovog lista se koristi za masažu potrebnih mesta ali i za izradu krema i melema.

Eterično ulje koje se pravi od plodova lorbera se koristi u kozmetici za izradu tinktura i sapuna.

Maslinovo ulje u kojem stoje listovi lovorike se koristi za pripremu jela. Na ovaj način se prijatna pikantna apoma lovora nadopunjuje sa aromom maslinovog ulja. Moguce je koristiti i drugo ulje poput bundevinog semena, ulje od repice, susamovog…

Zimnica

Svež ili suv lovorov list tegli sa zimnicom ili u turšiji daće prijatnu aromu. Svojim aromatičnim ukusom obogatiće ukus zimnice.

Lišće od lovora je neizostavna prilikom spremanja paradajza za zimnicu poput kečapa ili kuvanog paradajza. Svojom blagom gorčinom se nadovezuje lepo na njegov ukus.

Pažnju kod upotrebe suvog lorbera treba obratiti na to da je suv, ali nikako ne treba da bude presušen jer kao takav nema nikakvu ili veoma slabu aromu. Sa dobrim kvalitetnim lovorovim listom ne treba preterivati prilikom pripreme zimnice jer moguće ja da njegova aroma bude dominantna i da se ne oseti aroma zimnice.

Nikola Vejin

Pogledaj sve tekstove ovoga autora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.